International profil
Målet med det internationale arbejde på Gislev Friskole er at være med fremme i forhold til kvalitet i undervisningen. Vi implementer flere af FN’s verdensmål gennem vores internationale arbejde. Blandt andet mål 4, som vedrører kvalitetsuddannelse og mål 10, der sigter mod mindre ulighed i EU/verden. Den internationale profil er et kvalitetsstempel i vores arbejde. Den er med til at trække nye elever til, den er med til at dygtige lærere søger, når vi slår stillinger op, og den motiverer elever og lærere til at lære engelsk og til at dygtiggøre sig på skolen og udenfor skolens vægge.
Det ligger os på sinde at åbne elevernes øjne for verden omkring os. Det gælder i forhold til medmenneskelig forståelse og tolerance, som styrkes gennem skolens Erasmus+ skolesamarbejdsprojekter. Ved at besøge andre kulturer som gæster, og ved at være værter for skolebesøg, lærer elever, forældre og ansatte på skolen om andre kulturer og andre måder at drive skole på, samtidig med, at vi styrker det engelske sprog på skolen. Ligesom vi styrker vores egen identitet og kultur herigennem.
Gislev Friskole vægter kvalitet i undervisningen højt. Derfor deltager vi i videreuddannelseskurser i Europa og vi sender lærere på kurser, der fremmer engelsk, udvikler deres IT- kundskaber, giver inspiration til læring gennem bevægelse og læring i uderummet samt giver inspiration til, hvordan den internationale dimension implementeres i børnehaven, indskolingen og SFO’en.
Ved at invitere gæstelærere og internationale oplægsholdere, stifter eleverne fra 6.- 9. kl. kendskab til muligheden for at uddanne sig og arbejde i EU og verden. Det er vigtigt, at eleverne er bevidste om det at være dansk i et internationalt fællesskab.
Gennem skoleforløbet arbejder alle elever med skriftlig kommunikation med elever i andre lande. Det er typisk i forbindelse med rejser eller venskabsklasser. Vi har erfaret, at kommunikation, der starter i klasserummet, ofte glider over i fritiden, hvor kommunikationen fortsætter på sociale medier så som Messenger eller Face-time. Den form for læring er ”usynlig” for eleven, men en indikator på succes for os.
Gennem valgfaget Internationalt Udsyn får eleverne tid til at gå i dybden med skolens projekter og forberede engelske fremlæggelser, præsentationsfilm osv. De elever, der rejser i den pågældende valgfagsperiode, skal deltage i faget. Efter hjemkomst fra en rejse skal eleverne dele deres udbytte af turen med resten af skolen samt skrive en reportage til Gislev i Vækst og en engelsk reportage til projektets e-Twinning side. Valgfaget kan vælges af alle elever fra 4.-9. kl. Alle, der har faget vil arbejde med internationale aktiviteter, fremlæggelser og engelsk sprog i løbet af en valgfagsperiode.
I 2021 blev vi ”Akkrediteret Erasmus Plus”. Vi søgte om at blive forhåndsgodkendt Erasmus Plus skole, hvilket betyder, at skoler i resten af Europa ved, at der er sikkert at indgå i samarbejder med os, forstået på den måde, at vi er forhåndsgodkendt af EU til at deltage i eventuelt nye projekter. Altså er vi sikre på, at vi får støtte af EU, når vi søger om penge til rejser i et projekt. Denne akkreditering gælder til og med 2027.
Skolens har i dette skoleår følgende internationale projekter:
eTwinning er et europæisk, fagligt fællesskab, hvor lærere og elever kan indgå i internationale projekter. Herigennem har vi opstartet et projekt med en skole fra Rio Maior i Portugal. Skolen kender vi i forvejen, da vi tidligere har været i et job shadowing forløb med dem. Det projekt gav både os og dem utrolig meget viden og mange gode værktøjer og har affødt, at vi begge gerne ville starte et nyt projekt op sammen.
Det har ført til, at tre af vores elever og tre af deres elever, med kyndig vejledning fra hver deres tilknyttede lærer, nu indgår i et penpals-forløb sammen. Det ekstraordinær her er, at eleverne alle er ordblinde. De bliver sat sammen i par, en fra hver sin skole, og på engelsk skriver de om deres drømme for fremtiden, og reflekterer sammen over, hvordan de bedst opnår dem. På den måde bliver vores elever forstærket i, at det at være ordblind ikke begrænser dig, og at det samtidig ikke er begrænset til en selv, for ordblindhed strækker sig over landegrænser. Projektet er ikke blot med til at øge elevernes sprogfærdigheder og deres selvtillid, det er også med til at normalisere det at være ordblind.
Job Shadowing er et Erasmus Plus projekt, hvor vi indgår i et samarbejde med skoler fra Tyskland og Malta. Samarbejdet består af flere dele. Vi har vores job shadowing del, hvor vi deler erfaringer med lærere fra de andre skoler. Vi får i led af det besøg fra projektets andre skoler to gange, og skal selv af sted en gang. Under besøgene deler vi ud af vores undervisningsmetoder, vores ledelsesstruktur og vores brug af musik og kreativitet i undervisningen. Ligeledes får vi på vores besøg mulighed for at lære af de andre, og kan således implementere og tilpasse de ting, som vi tror kan forbedre undervisningen for vores elever.
Under dette projekter ligger der også et short-term exchange besøg, hvor det er os, der er værterne. I tre uger har vores 8. klasse en tysk elev på besøg. Hun følger den daglige undervisning, og bor skiftevis hos forskellige værtsfamilier.
Vores elever skal i dette skoleår ikke selv på short-term exchange, men de skal derimod på udveksling, ligesom vi også selv skal have besøg på skolen af en tysk skoleklasse. Når vi har elevbesøg, omlægger vi undervisningen i den uge, hvor eleverne er her, og vi gør undervisningen endnu mere hands-on end den er i hverdagen. Vi får eleverne til at tænke kreativt, og bruge både hoved og hænder. For vores erfaringer er, at det er meget nemmere at tale sammen på hver sit sprog, når man skal skabe noget sammen.
GDPR is on, er et helt ekstraordinært projekt, hvor det store franske universitet, Collége Départemental Elsa Triolet, er tovholder. Her skal vi sammen med tre andre europæiske skoler, teste et digitalt spil til mobil og tablet, der er udviklet af det franske samt et græsk universitet. Spillet er for børn og unge mellem 6-11 år, og skal skabe opmærksomhed omkring færden på nettet. Her er det vores opgave at melde tilbage med, hvad der virker og ikke virker, samt hjælpe til med at udforme guides til forældrene, så de kan være med på sidelinjen. På den måde bliver både barn og forældre klædt på til at gebærde sig på internettet og får vigtig information om de mange faldgruber, der kan være gemt. Projektet strækker sig over en periode på to år, og i projektets slutfase får vi besøg fra Frankrig.
Skolebestyrelsen nedsætter en arbejdsgruppe ”Internationalt Udvalg” med deltagelse af repræsentanter fra skolebestyrelsen, lærere og forældre. Arbejdsgruppen har til formål at støtte skolen i idégenering og praktisk gennemførelse af arbejdet med den internationale profil. Der er størst brug for hænder i forbindelse med at skolen er værter for elevmøder.
Senest revideret november, 2024